Tuin in tijden van corona

     


In het begin waren de tekenen nog subtiel, maar inmiddels goed zichtbaar.
De tuin is langzaam aan het veranderen sinds de school vanwege corona gesloten werd.

De kale plekken in het gras bij de banken worden kleiner, olifantenpaadjes worden minder zichtbaar en doorgangen worden steeds smaller doordat uitdijende begroeiing niet meer weggelopen wordt.

Dat er weinig gebruik wordt gemaakt van de tuin blijkt zijn voor en nadelen te hebben. Aan de ene kant is er minder op te ruimen, aan de andere kant groeit het onkruid op de onbelopen bestrating zo hard dat het niet bij houden is.
Was vergroening van het fietsenplein altijd een wens van de school, nu deze zo moeiteloos in vervulling gaat blijkt het toch niet helemaal wat we ons ervan hadden voorgesteld. Remedie: ons machinepark is recentelijk uitgebreid met een onkruidveegmachine.

Wat dieren en insekten betreft was de grote hoeveelheid en verscheidenheid aan vlinders in de warme periode dit voorjaar opvallend.
De vogels voelden zich vrij om openlijk hun affectie voor elkaar te tonen.

 

De vos kwam langs en nam al onze kippen mee voor haar jongen; op een slordig begraven exemplaar na geen kip meer te vinden…
En buurtkatten vonden het rustig genoeg om er eens goed voor te gaan zitten, terwijl het voorheen bij een stevig tempo en een doelgerichte doorsteek bleef.

round_corner
Vaste bezoeker

De blauwe luchten van de afgelopen weken zullen de meeste mensen niet ontgaan zijn. In de tuin leek alles wel van glas, zo helder was het licht. De rust was niet van deze tijd. En er was een moment dat ik met de kruiwagen over het witte zand van het voormalig fietsenplein sjokte en dacht: het lijkt wel of de tijd terug is gezet naar 1930. Ik had niet vreemd opgekeken als er een groepje zusters Ursulinen in vol ornaat op het terrein was verschenen.

Actie

Ondertussen hebben Rupert en Pascal, onze concierges, niet stil gezeten. Er is veel werk verzet, zowel binnen in het gebouw als buiten. De laatste banken zijn geplaatst in de tuin en alles is geschuurd en in de olie gezet. De tweede houtopslag aan de oostkant is klaar en de resterende tegels van het oude fietsenplein zijn verwijderd en worden binnenkort afgevoerd.

round_corner
Bergen tegels

Tijdelijke rijplaten zullen het terrein aan de achterkant van het gebouw enigsinds begaanbaar maken totdat de aanleg van de nieuwe tuin met oprit afgerond is.

Ontwikkelingen in de tuin

De nieuwe bostuin ontwikkeld zich goed. Het seizoen begon met veel kale grond en een paar stipjes bloem. Nu staan de planten bijna een halve meter hoog. De bosaardbeien staan in bloei en de frambozen slaan ook allemaal aan.

round_corner
Bostuin maart (links) en mei (rechts)

In de voortuin heeft de nieuwe beplanting behoorlijk van het winderige weer te lijden gehad. Veel schade en de lage temperatuur maakte dat alles maar heel langzaam op gang kwam. Gelukkig gaat het sinds een paar weken de goede kant op; de strook begint steeds groener te worden.

round_corner
Voortuin april (links) en mei (rechts)

De zoete kers die als plaatsvervanger van de gekapte Kloosterlaan eik is geplant doet het prima.
En ook de sierappel, wilde rozen en hazelaar, die tijdelijk ondergebracht waren bij Paul van het Padje (voormalig biologieleraar aan de ARH) staan er goed bij.

round_corner
Zoete kers, jong en ambitieus

Helaas is de 48 jarige robinia aan de westkant van het gebouw op 20 mei gekapt. Ik had gehoopt dat deze nog een paar jaar mee zou kunnen, maar de laatste veiligheidskeuring wees uit dat de boom aan het aftakelen was. Grote takken in de kroon waren al afgestorven.
Vanwege de locatie, dicht bij het schoolgebouw en over de weg hangend, was kappen het advies. Een lengte van ongeveer 5 meter stam is blijven staan voor insekten, paddestoelen en andere vrijwilligers. De overige bomen op het terrein zijn gelukkig wel goed door de keuring gekomen.